Allora, ați venit acasă…

Respectă-te ca să fii respectat

Vară, soare, cald, concediu, stranieri. Da, asta mă arde cel mai mult! Toți aceia care vin acasă din străinătățuri cu fițe de trei lei, având numai trei lei în buzunar; cu ochelari de soare pe ochi, cap și ceafă, guler ridicat&cămașă în dungi cu fire argintii: ăștia sunt allora ai noștri.

Plecați de prin cuca măcăii, acești inși n-au învățat mai nimic din experiența lor cu civilizația: acolo respectă regulile de nevoie, acasă le încalcă. Cu greață-n fizionomie și zăbală-n colțul gurii, trec pe stradă, în patrulă dă beamveu cu viteza melcului, să se poată uita după gagici și scuipa coji de semințe peste noi, cei amărâți.

Mă trag, cu greu și de nevoie, din regiunea cea mai necivilizată a țării. Pe scurt: sânt din Moldova, bre! și sî maaai… Oamenii de aici, în marea lor majoritate, sunt plecați peste mări, țări, continente și planete. Cu gândul, cuvântul, cu fapta și vorba, indivizii celei mai sărace regiuni europene s-au dus în Italea să facă și ei un bănuț cinstit, dacă la noi nu se poate. Până aici nimic anormal. Doar că, o parte din ei n-au învățat mai nimic din experiența cu străinii. În fiecare august vin buluc peste noi, cu bășini mediteraneene, sfidându-ne fără nicio justificare. N-aș vrea, totuși, să fiu înțeles greșit: n-am nimic cu nimeni, atâta vreme cât fiecare își vede de pătrățica lui. Oricine se poate îngropa în mormane de aur sau mașini, după bunu-i plac; asta nu este problema mea. Problema apare în momentul când aceștia scot ciocu-n lume și încep a croncăni cât mai gălăgios. Dorința asta aprigă de a câștiga atenție începe să mă zgârâie pe creier.

Din păcate, însă, pentru ei, adulațiile au început să se transforme în huiduieli, care au adus cu sine valuri de flegme, fiindcă lumea s-a cam săturat să mai înghită fițele de trei parale. Poți ignora o bună parte din vreme, însă nu la nesfârșit. Și acum a venit momentul refulării, când deja lucrurile au ajuns la supra-saturație, dând chiar pe dinafară. Toți cei ca mine sunt sătui până peste cap de tot balamucul stranierilor români. Țară fără șosele, dar cu mașini de lux! Case de lut, dar haine deluxe! Veceu în curte, dar aparențe cu caru’! UTOPIA EXISTĂ ÎN ROMÂNIA.

Vrei o țară ca afară, dar cu condiția să scuipi coji de semințe peste tot

La început nu se știa mare lucru din ceea ce se întâmpla în afara granițelor țării; odată cu intrarea în UE lucrurile, însă, s-au mai schimbat. Civilizația nu mai este, azi, privită ca bula de cristal, mult-venerată în trecut; doar idioții mai pot trăi cu impresia că în străinătate câinii se plimbă cu colacii de aur în coadă…

Românașii care înghit praf latin și c***t și vin acasă cu grețuri crezând că lumea-i încă idioată, se înșeală. Dragilor, ne-am mai lărgit și noi orizonturile; sfatul meu e să vi-l lărgiți și voi pe-al vostru, dacă vreți să vă fie bine. Altfel, o să vă halească câinii! Nu mai pretindeți că sunteți cine nu sunteți, că se observă, și e deranjant. Nu vă împiedică nimeni să nu vă umpleți de Armani, BMW&stuff atâta timp cât cunoașteți banul, vorbiți și vă comportați respectuos. În momentul când o dați la întoarsă cu come si dice? și mizerii de genul, foaia se schimbă și lumea reacționează, uneori cam negativ, în defavoarea voastră. Lăsați fițele în bagaj și purtați-vă normal; o să vedeți că nimeni nu vă va mai privi cu dispreț. Nu vă mai dați în stambă că nu vă place nimic, că ați plecat de la curu’ vacii, deci pretențiile nu sunt justificate. Dacă vreți să ne dați cu civilizația pe la nas, aruncați cojile de semințe la coș, nu pe stradă sau în capul meu. Nu pretindeți nimic dacă nu sunteți în stare nici măcar să păstrați.

Cu astea fiind spuse, v-am salutat, cu respect.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s