Cu vorba, suntem cei mai buni prieteni

Da’ ia mai du-te dracului cu prietenia ta cu tot!

Prietenie, ah! Ce frumos sună, și cum ne alintăm cu toții că avem prieteni de nădejde, de cele mai multe ori chiar mai mulți decât prevede legea. Dar legea asta nu-i una clasică, ci-i aia nescrisă a barurilor, că numa’ acolo se pune țara la cale cu tot felul de proiecte irealizabile. În crâșmă tătă lumea-i expertă în câte ceva; în funcție de specificul barului poți da peste filosofi, meșteri, arhitecți, poeți, artiști, ș.a.m.d, însă nici unu’ care să aibă – DOAMNE – FEREȘTE-I! – vreo meserie mai de c***t, ca de exemplu curăţător de closet. Dac-ajungi întâmplător în vreun cerc unde se arde un subiect mistic și n-ai tangențe, sau ai impresia că ăia-s niște idioți care vor să pară inteligenți, parcă ți-e și teamă să te bagi în seamă cu dânșii; nu de alta, dar riști să primești priviri sus-puse, care lasă impresia că te-ar tranșa în secunda doi doar pentru că ești mai bou ca ei. Oricum, ideea e că în prostia lor ăia cred că tu ești prostu’ p***i ajuns la masă dintr-o greșeală, o greșeală pe care doresc s-o corecteze cu orice preț, fiindcă nu-și doresc imaginea pătată cu… oameni ca tine(câh!). În accepțiunea lor, tu dai la sapă și cam atât. Pe principiul „noi muncim, nu gândim” ești vârât și tu în poveste, fără dreptul la o replică, fie ea chiar și indecentă. Niște dă-te-n bip! bip! bip! …(pauză de tras sufletu’)… și să-mi bip! bip! bip! ar fi de preferat. Însă, dacă știi a abera ca prostu-n gară, atunci te îmbrățișează fără niciun năcaz, și devii unul de-al lor. Dar trebuie să fii acolo, pe subiect cu dânșii: stai ca măgaru’ la masă și faci gargară periculoasă pe lângă subiecte pentru a te integra în peisaj.

Am prieteni, dar mă tratez…

Și uite-așa te alegi cu niște prieteni – numa’ de carton, ce-i drept – cu care împărtășești două-trei beri, o vodka și poate și o vomă mai spre răsărit. Altfel, la probleme, nici n-aș vedea cum ți-ar sări în ajutor… ăștia te-ar lasa și-n curu’ gol dacă e nevoie, și te-ar afunda și mai rău în căcatul în care ai putea pica vreodată. Așa prietenii dese peste tot, să tot vezi… și tot vezi, nene! Am ajuns să nu mai încap de prieteniile oamenilor care au impresia că un stat la masă într-o seară înseamnă deja cordon ombilical gemelar. Oricine îți devine prieten după primul salut. Ești prieten cu cutare dacă, după replica bă p**ă, dai și tu o bere? tu, ca bou’, te-ai dus și i-ai dat o bere. Oricum, dacă ai făcut-o numai așa, să-i câștigi simpatia, dovedești că tu chiar ești bou. O să fiți de nedespărțit până la prima lefterie a matale. Dup-aia se tranșează treaba și omu-ți dă puțin cu șutu-n cur, căci dacă nu-i dai bere voi clar nu mai aveți ce împărți. Asta da prietenie adevărată!

Cel puțin cu asta m-am întâlnit în viață: oamenii care se plictisesc în snobismul propriu și caută să-și vâre nasul prin baruri, din dorința de a se mai înălța pe câte un fals piedestal.

Nu știu dacă am stat vreodată de vorbă în viața asta cu vreun om care să nu fi avut, cel puțin, un prieten. Mi se pare mie, sau noțiunea de prietenie a căzut în derizoriu? Parcă a devenit mult prea facilă – în vorbe. Suntem prieteni cu toată lumea, dar la năcazuri toți te lasă baltă. Or, în mintea mea, un prieten stă și-ți suportă toate bășinile și-ți și alină rănile, dacă e cazul. E omul care-ți dă peste nas la momentul oportun, cel care e lângă tine când toți te părăsesc; personajul care știe cine ești cu adevărat și în care poți avea încrede deplină. Prietenia nu se sudează într-o zi, ci ea se construiește în ani. Dar se poate pierde într-o fracțiune de secundă dacă nu știi s-o prețuiești… 

Așa că, prietene drag, te salut, cu respect!

Advertisements

One Reply to “Cu vorba, suntem cei mai buni prieteni”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s