Noi suntem români?

Greșit! Noi nu suntem români, din punctul meu de vedere. Noi suntem niște bieți oameni disperați după grătare, sărbători cât mai multe, și cât mai multe zile libere pentru petreceri asurzitoare. Ne plac îmbulzeala, îmbuibeala, pomenile electorale, căruțurile arhi-pline din supermarket-uri și cozile interminabile la sfintele moaște dătătoare de cașcaval. Noi nu suntem românii ăia adevărați care aveau un crez, de ajungeau chiar să-și verse sângele pentru binele și integritatea patriei; noi suntem doar pentru turta noastră și cam atât. Mai departe s-o rezolve politicienii, că deh! doar nu-s puși degeaba în fruntea țării. Și tot analfabeții ăia din parlament să vină să strângă gunoaiele pe care noi le-am aruncat prin păduri, pe drumuri, pe malul râului sau în centru orașului. Tot ei sunt vinovați pentru prestația muncii noastre la negru sau pe contract de două ore, că doar noi nu ne-am scrântit să ne cunoaștem drepturile, ci altcineva ar trebui s-o facă în locul nostru. Noi mergem și ștampilăm din patru-n patru ani, și dacă treburile merg și mai prost, tot proștii ăia pe care noi i-am votat sunt de vină… Fiindcă noi suntem niște angelici, cu o puritate ieșită din comun, apropiați chiar de firea dumnezeiască, deci nu greșim niciodată. Practic, treimea devine o pătrime, fiindcă i se alătură nația asta românească, atât de subjugată, dom’le! dar, totuși, atât de inocentă… Noi nu suntem români, noi suntem nevinovați! Nevinovați că ne-am futut patria, nevinovați că familia noastră s-a deșertat peste granițele țării în speranța de ceva mai bun, nevinovați că e jegoasă țara asta, nevinovați că se încurajează hoția, nevinovați că se încurajează puturoșenia, nevinovați de tot răul care a cuprins întreaga nație românească.

Dar știți ce? Hai, că degeaba ne căcăm pe noi cu identitatea și cu dragostea în sân pentru patrie, când lucrurile sunt atât de… aiuritoare. Ne dăm puri, când, de fapt, cu toții am contribuit la decăderea nației. Noi i-am forțat pe ai noștri să se tireze, și tot noi suntem ăia care facem mizerie, dar pretindem că suntem altfel decât suntem în realitatea noastră dezmățată, și avem pretenții ca alții să vină să ne strângă cu fărașul rahatul pe care l-am căcat în sufragerie, pe covorul persan. Păi, ce-i asta, băi nene? Unde-i patriotismul? Sfârâie pe grătar, alături de mititei, și el? Hai să fim nițel cinstiți măcar acum, și să ne mai privim puțin în oglindă, chiar și în cea retrovizoare dacă e cazul. Patriotismul se face cu viitorul în suflet și cu zbaterea firii de a le lăsa urmașilor ceva bun, nu resturi și gunoaie. Cu toții contribuim la bine, nu doar doi din frunte au obligația s-o facă, în timp ce restul are mână liberă la dezmăț total. Fiecare este responsabil pentru orice fâșic de ambalaj aruncat la voia întâmplării, pentru fiecare încurajare a prostiei și hoției, pentru fiecare batjocură oferită semenilor prin atitudinea pasivă.

Trăim niște vremuri pe care nu le putem ignora. Noi nu suntem români doar fiindcă ne definesc niște granițe. Noi putem demonstra că suntem români îngrijind această țară, nu bătându-ne joc de ea. Pădurile s-au furat, s-au tăiat… păi eu țiu minte când umblau camioane peste camioane cu lemnăraie din pădure, și vindeau românașii noștri în draci la negru… și eu eram mic și prost și habar n-aveam câta furtișagul se făcea! Și ne mai batem cu pumnii-n chept că suntem români…

Ei, eu azi afirm că nu-s român. Dar cred că mai sunt români, adevărații români, cu toate că-s prea puțini, poate și plecați, și prea puțin vizibili. Pentru ei nu pot purta decât respect, și o pălărie jos coborâtă, așa cum doar bătrânii mai întrebuințează acest gest.

Să trăiți, domnilor! Numai bine vă doresc!

Cu drag, un șomer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s