Știrile, pe scurt

Știrile, pe scurt, sunt de rahat. Dar și știrile, pe lung, sunt la fel de rahat ca și alea pe scurt. Chiar și la orizonatală, verticală, intersecție, secantă, catetă, ipotenuză sau în paralel, știrile rămân la fel de căcat ca la bun început. Și de ce mă trezesc eu să spun asta? Păi, „fără lipsă de modestie”(ce clișeu mizerabil!), consider că am dreptate. De fapt, nu numai eu susțin treaba asta, ci și mulți români care s-au săturat de porcărioarele de știri ale canalelor populare.

Presupun că buletinele informative au devenit foarte previzibile nu doar pentru mine, ci și pentru voi. În primul rând, „informațiile” principale care n-or să dispară niciodată de pe micul ecran sunt cele legate de violuri, crime și accidentele cu mașini, intensificate în gravitate de către știriști. Apoi vin în forță știrile de sărbători, fie din cluburi, de pe pârtie, de la mare sau de la pensiuni. Să nu uităm, totuși, de pelerinaje – preasfințitele ilegale moaște ale bisericii. Și am lăsat la final cireașa dă cireașă, ultimele, dar cele mai în vână, știrile pompoase cu fenomene ale naturii, cum ar fi un viscol neprevăzut în luna ianuarie. Un Cătălin Radu Tănase transmițând un live din Ferentari, înfofolit până-n gât cu o geacă de sky, încercând să fantasmagorizeze toată situația de la fața locului; problema lui a fost atunci când cadrul s-a mărit și am apucat să-i văd blugul rupt în jenunchi(ambii), constatând că pe dedesubt nu avea izmene, ci chiciorul era gol-goluț pe gerul ăla de ni-l tot repeta dânsul că e. Speram să-i văd ciolanele vinete, ca la mort, caz de tăiere practic la cum își trăsese haina de sky peste bot și exagerase cu toată transmisiunea aia de căcat, dar omul era bine-mersi, cu genunchii ok. Așa că, Babaroase, ai cam dat-o cu „nucile”-n fasole de tura asta! de fapt, o tot dai de multă vreme, că deja lumea nu-ți mai suportă văicăreala ieftină, tipică țațelor. Pentru un senzațional ai fi în stare să te arunci și-n fântână. Dar, na! cred că exagerez eu cu pretențiile…

Mai văzusem un titlu senzaționalo-șocant pe teveu cu un accident de mașină – citez – „extrem de grav!!!”, în care era implicat Leonard Doroftei, dar care nu pățise absolut nimic. Dacă vedeai știrea-n treacăt, prin casă, și prindeai numai titlul, îți săreau în ochi și imaginile site-ului lor pe care aveau tot interesul să și-l promoveze ca niște nesătuli, iar tu, ca un bou credul și naiv ce ești, intrai repede să vezi cât de dezmembrat a rămas săracul boxer din cauza accidentului. Ideea era să intri pe site, să le faci view-uri, să le dai like-uri, să le lași comentarii sau să le dai la m**e pentru că te-au indus în eroare cu titlul ăla mincinos. Pe ei oricum îi cam doare-n șpiț; cu cât proștii se strâng mai mulți ca să le facă vizualizări, cu atât lor le sporește cașcavalul în buzunăraș.

De pe tv, dacă te muți pe net, observi că predomină știrile cu animăluțe, menite să înmoaie și sufletul ultimului satană de pe planeta asta. Restul sunt senzaționale, filmulețe cu neinteresanții lumii virtuale, și how-to-make orice căcat. O groază de părelologi găsim în lumea virtuală, „vedete” care se pricep la toate, inclusiv la orice formă de medicină, și tot așa. Uneori mi-ar plăcea să se inventeze o mașină de șters memoria la care aș apela cu mare drag, chiar dacă o să trebuiască să-mi vând un plămân ca să pot să recurg la operațiunea de erase-memory. Parcă am început să mă satur de atâtea contradicții din toate direcțiile, prea multe pe metrul pătrat, care mi-au bulversat lumea asta a mea, și așa mică și sărăcăcioasă.

Oricum, astea sunt știrile adevărate, extrase din străfundurile bucilor gândirii, din dragoste și cu drag de oameni… pe naiba! Cei care scriu nu dau doi lei pe informația care ajunge la cititor. Cine naiba mai scrie azi pentru cetățeni? Câte informații – de pe tv sau din spațiul virtual – mai sunt reale? Câte sunt documentate ca la carte? Pe cine să mai credem? Trebuie să încercăm să ne debarasăm de emoționalul ăsta care ne-a invadat pur și simplu toate spațiile vieții noastre, și să căutăm să găsim – în maldărul de dejecții – și chestiuni obiective, de interes global, nu doar național. NOI nu suntem miezul din dodoașcă, și cred că ar trebui să ne gândim și la aspectul ăsta.

Vorba aia: „Dă-ne, Doamne, mintea de pe urmă!”, dar să fie înțeleaptă, și să trieze corect.

Advertisements

2 Replies to “Știrile, pe scurt”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s