Povești moldovenești

Din Moldova, cu drag, îmi salut cititorii, și le urez toate bune, căci numai cu bune lucrurile se urnesc. Constat, în micimea mea, că viața nu-i decât un joc, pe care dacă-l știi a juca cinstit, nu are cum să-ți facă rău, cu toate că adesea poți fi rănit. Rănile de suprafață niciodată nu lezează un suflet curat, plin de înțelepciune și înțelegere pentru semenii care știu să plece urechea și să perceapă colosul care le servesc drept exemplu. Asemenea oameni sunt rari, și deseori ascunși de ochii curioși ai maselor, care cu greu discern superioritatea pe toate palierele a omului aproape unicat: geniul, nișa umană reprezentată prin rarități. Practic, o anomalie a universului este geniul, însingurat ajuns, și însingurat plecând de pe pământ.

Nu e nevoie de lecții de viață, dar e nevoie de oameni de sacrificiu care să fie exemple pentru cei ce vor să învețe din greșelile altora. Iar România, azi, are un deficit acut de exemple pozitive, oameni integri care să ne păstorească pe noi, proștii națiunii. Suntem înconjurați numai de contra-exemple care ni se vâră pe gât, fie că ne place sau nu. Idioți școliți pe coclauri, cu un scop major de cârmuire: propria bunăstare. Nici vorbă de viziune asupra a ceva anume! Emisiuni de tot felul, dezbateri inutile, discuții ilogice și timp risipit fără rost. Prostie popularizată, idoli falși, tâmpiți fudui cu idei distrugătoare, false probleme și teatru ieftin. Și cam aici se oprește totul. Emoție, fățărnicie, prostie, ignoranță. STOP.

Am învățat să-mi temperez ura, cu toate că mi-e dificil în anumite momente să mi-o pot stăpâni. Încerc să-mi accept firea duală, iar cei ce nu înțeleg cum e să porți o luptă interioară zilnic – Tu versus Tu -, n-au cum să înțeleagă anxietatea, depresia și nici fericirea nefericirei. Oamenii sunt situați pe mai multe paliere emoționale, intelectuale și educaționale, dar, tranșant, ei se împart în oameni buni și oameni răi. Se întâmplă ca, din necunoaștere, omul să fie rău instinctual, dar tipologia acestuia este concepută să fie mânuită de o inteligență superioară lui. Unii se cer conduși, chiar dacă nu vocal, iar cei ce știu să citească printre râduri, se conformează. Sunt oameni inteligenți care sunt, din natură, malefici, cu toată educația primită și deschiderea dobândită. Vezi exemplele marilor dictatori, care nu erau chiar dobitoci, însă tirani paranoici până în măduva oaselor. Pe scurt, omul reprezintă o sursă inepuizabilă de curiozități, alături de infinitul univers.

O povestioară scurtă a zilelor noastre, cu minusurile cu care mulți – probabil – ne confruntăm, însă cu o speranță de mai bine, o speranță care arde, nestingherit, într-un cotlon al sufletului nostru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s