Paștile la tv : prostia moderată live

Înaintea măreței sărbători creștine, toate televiziunile s-au întrecut în a prezenta riturile specifice zilelor pascale. Un cel mai popular obicei televizat a fost(ca de fiecare dată!) cel al merindelor pregătite de gospodinele din două zone: Bucovina și Maramureș. În acest interval de timp sacru țara parcă se dizolvă, rămânând numai cu nordul, unde tradiția și obiceiurile par că s-au oprit în timp. Cu siguranță, de Paști, bucovinenii sau maramureșenii nu ascultă niciodată manele, nu fac mici și hălci la grătar, nu se găsesc gunoaie de-a lungul șanțurilor și nici bețivi, proști și fudui nu întâlnim pe aste meleaguri. Aici trăiesc numai băbete, copii și bărbați cu costume populare pe ei, incondeietori de ouă, împletitori de cozonaci, pască și colaci și consumatori de țuică sau pălincă. Cu siguranță nu există teveu și deci nici net de la Telekom, lumea-i tot rudimentară, se țese la război și se cântă la șezătoare cântece populare în timp ce lemnele încă mai trosnesc în sobă. Cam asta știe televizuina să facă în zilele de paști, pe lângă știrile cu cărucioare din supermarket. Și după, internările.

Tot în zilele de dinaintea învierii am zărit, la tv, un moderator mai prost decât prevede legea. Omul prezenta o emisiune de nimic, cu nimeni în ea și-n care se vorbeau numai căcaturi. Printre picături, tăntălăul moderator – un maimuțoi de Gorj – dă o replică stupefiantă: „paștele creștinilor ortodocși”. La auzul acestor cuvinte am făcut o pauză mare de gură-cască, am tras un pârț și m-am întrebat ce caută prostul ăsta pe ecran. În cel mai bun caz, fața lui ar trebui să se regăsească pe o sticlă cu sodă caustică pe care să scrie un maaare DANGER, și nicidecum la o emsiune în prime-time. Cu gândul la sarmală, marele cre(ș)tin cu iz de vedetă dâmbovițeană a uitat să se mai documenteze nițel, ș-a dat-o așa, a intelingența cu care l-a înzestrat fix cel care învie în fiecare an. Cred că l-a cam durut la pesă de ceilalți creștini care sărbătoreau învierea Domnului… Oricum, la cât de inteligent e, nici nu ar trebui să am prea multe pretenții. El să-și facă mendrele pe acolo pentru rating și căcam atât. Hu givs ă fac de sărbătoarea în sine? de înseamnătatea ei religioasă? Trinitas, tati! iar alții să difuzeze țâțe, cururi, spectacole ieftine și așa-zisul folclor care e mai mult o manea ieftină a zilelor noastre. Până la urmă, Dumnezeu de asta s-a jertfit, ca să poată alții să se lăfăie și să înțeleagă esențialul: se mănâncă, se bea, se fute și se plătește. Ca de obicei.

Sărbătoarea asta pascală s-a laicizat la teveu într-un hal fără de hal! Nici nu poți butona puțin fără o căldare lângă tine în care să poți voma, la ce mizerii îți vâră pe gât specialiștii în media. Știrile-s iar despre vacanța la munte, mare, bulgari, părinți sau bunici, din Bucovina ori Maramu. Se fac laivuri cu slujba pe facebook, selfie cu lumânarea și insta snap întruchipând credința maximă. Lumea se distrează și distrăbălează, se face exces la grătarul dâmbovițean unde se mănâncă cărnet puturos „fără număr”, îngânați fiind de glasul suav al lui Salam. Alții preferă plimbările prin mall cu buzunarele goale, ori cu mașina Ambulanța spre spital, la urgențe. Se face un bilanț, se condimentează cu un Ghiță și Erdogan și cam asta a fost tot.

Și eu așa m-am mai distraaat…

Advertisements

4 Replies to “Paștile la tv : prostia moderată live”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s