Ce se întâmplă, doctore Google?

Se întâmplă tot felul de minunății atunci când dai un search, spre exemplu, să afli ce boală ai dacă ți-e puțin rău. În secunda doi dai de n miliarde site-uri care-ți spun că ai cancer. Da, fie că te doare piciorul, n-ai poftă de mâncare sau simți o oarecare sufocare, automat intră în calcul și cancerul. Bineînțeles că te ia panica după ce citești articolul, iar simptomele aruncate acolo într-o batjocură totală de către toți neaveniții par să ți se instaleze-n corp, chiar dacă anterior nu le aveai. Ei bine, după ce citești o postare alarmantă – ca o paranteză, dacă nu conține șocul și groaza, ineditul și alarmantul, articolul în sine e de aruncat la trash – despre o boală incurabilă, cu simptomatologia specifică, brusc resimți și tu exact ce e acolo: sufocare, aritmie, limfedem, gât umflat, căderea părului, ochi galbeni, paloare, etc. Practic, începi să ai halucinații. Simți atunci cum ți se scurge viața printre degete, constați că nu mai ai mult de trăit și că, naibii!, nu ți-ai făcut testamentul… dar ce testament? că tu doar ești rupt în cur, ș-atunci cum procedezi să lași ceva în urmă? Păi să recuperezi, dar e vorba de ani, cum te pui pe treabă să nu le lași doar praful celor dragi? Dar îți trece după vreo câteva minute de agitație, îți freci două palme și începi să-ții revii. Îți dai seama atunci cam cât de idiot poți fi dacă ai ajuns să te-ncrezi în toate porcăriile de pe net. Și uite așa te stresezi din cauza unui căcat numit articol, redactat numai de nespecialiști. Așa am pățit-o și eu de multe ori, tocmai din motivul ăsta am tras o concluzie: doar un medic îți poate da un diagnostic aproximativ corect, că și printre ei mai sunt erori. O banală tuse poate fi efectul mai multor boli, așadar, cititul de pe net nu-ți lămurește concret problema, ba din contră, are tendința să te bage mai rău în sperieți.

Pe lângă alerta maximă de cancer descoperită cu ajutorul „specialistului” după net când de fapt tu poate suferi de închipuire grozavă, există și o grămădoaie de sfaturi de mâncat sănătos. Dacă stai să-i iei pe toți la puricat, îți vine să fugi în pădure, zău! De pildă, dacă X site zice că uleiul de cocos reprezintă miracolul de pe planetă, un alt site tinde să-l contrazică, alertând populația cu privire la „pericolele ascunse” din uleiul de cocos, cum ar fi diabetul ca rezultat al consumului de ulei de cocos. Dacă vă mai amintiți, până mai ieri uleiul de palmier apărea chiar și-n veceurile publice sub formă de poster îndemnător la consum de sănătate. Ei bine, azi, uleiul de palmier se pare că nu mai e așa bun, și cică e și cancerigen. Alții vin și ne spun să consumăm fructe și legume, și să evităm carnea… dar uită să mai specifice triliardele de pesticide, insecticide și fungicide cu care au fost împroșcate plantele și, deci, otrăvite pentru a ajunge la maturitate. Dar de trendul cu smoothie-uri vă mai amintiți? Sau cu sucurile din fructe și legume? Și acestea sunt periculoase, mai nou. Și câte și mai câte…

Mai vezi câte-o țoapă „vedetă” care-a învățat și ea de pe net două-trei chestii și vine și ne dă lecții de nutriție. Păi ca să ții o cuvântare, mai întâi trebuie să ai o bază; vedetismul nu este un fundament, dar specializarea da. Un medic nutriționist are dreptul să vină să-mi vorbească, spre exemplu, despre cât de dăunători sunt cartofii prăjiți. O țoapă, în schimb, nu. Trebuie să ne gândim că pe țoape le mai urmărește și puștimea, și nu-mi prea place ideea de țoapă formatoare de opinie. Însă e democrație, e loc pentru toți, și aici un rol important îl joacă părinții.

Să concluzionez: dactăr gugăl nu-i chiar dracu-n persoană, dar nici nu te ajută prea mult. Cel mai sigur e un specialist, că d-aia s-a și pregătit, nu să-i ia locul niște site-uri obscure.

Sănătate!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s