Moda și vremurile ei

Meditez, iaca din week-end, la meditațiile online. Toți, mai nou, o ard în sentimente spațiale, transcedentale, beyond the trup. O transformare radicală în culori, particule și neantul universal: omul spiritual care depășește barierele lumești doar cu chicioarele-n lotus și gândul anulat.

Până mai ieri, țăranul de rând nu știa decât să înjunghie porcu-n gâtlej conform tradiției de sacrificare, în timp ce de cu primăvară până-n iarnă se chinuia să-l crească ca pe Făt-Frumos cu luțernă, trifoi, lături, buruieni și alte grâne pe care le semăna, prășea, cosea, strângea, căra și împrăștia în coteață. Ce știa bunicu’, neam de Stalin, de sufletul universal? Nu fumase-n viața lui ganja, și nici că auzise de așa ceva! Sfântul tutun românesc denumit Carpați/Snagov/Mărășești era suficient de bun tovarăș proletar de drum pentru moșulică, care făcea zilnic 4+ kilometri pe jos către gara C.F.R, unde-și regăsea pâinea ce-avu s-o câștige toată viața dumisale. Muncă grea, care nu-i permitea să-și abată gândurile către necurate găuri negre, lumi paralele, suflete pereche sau mai știu eu ce bazaconii. Bunicul, în afară de creșterea porcilor, nu știa mai nimic: trăia în lumea satului, se hrănea doar din Scânteia în timp ce înfuleca dintr-un jambon coborât de pe afumătoare, și împletea șosete iarna, ca formă de relaxare și trecere a timpului. Iubirea nu era un pion principal al vremurilor. Căsătoriile erau formale, majoritatea aranjate între cunoștințe sau rubedenii. Femeia își respecta bărbatul, nu ieșea din cuvântul lui, iar sarcinile, cumva, erau bine delimitate.

Nu zic că vremurile bunicilor ar fi fost mai bune, dar au avut un farmec aparte, cu toate greutățile aferente. Și aici mă refer, în mod particular, la om, ca și construcție. Păreau a fi oameni mai moi, mai calzi, mai înțelepți chiar și în necunoașterea lor; aveau, însă, un cuvânt apăsat și greu, ca o formă nostradamică. Te îngrozeai și te mirai cumva că-n fața ta, un individ fără școală îți poate spune atât de multe.

Astăzi, porcul nu mai este bun pentru că e prea gras și te îmbolnăvește de toate bolile pământului. În schimb, puiul crescut artificial cu concentrare pare mai sănătos conform media, care tace sau prezintă informații deformate. Bunicii contemporani, între timp, s-au mutat pe la orașe și își vizitează nepoții virtual, cu ajutorul skype-ului, în timp ce participă la cursuri gratuite de învățare a internetului, „oferite” de instituțiile publice, cu fonduri europene. Tinerii își fac relații în online, iar cei ajunși la o maturitate relativă caută o iubire mai aprofundată, după dezamăgirile trăite. Dragostea nu mai e formală, ci mai degrabă egocentristă, și, mai nou, ecologistă. Iubiri de tipul spațiale, pentru că așa promovează internetul, paginile mantrice sponsorizate spre a se evidenția.

Și, până la urmă, ce să-i faci? moda și vremurile ei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s