Din viață în text și invers

Într-o nu știu care vară, dar știu totuși în care sat – Săbăoani, sat ceangăiesc(fusă, fusă și să dusă tradiția! acum, doar cocălărisme și mulți bătrâni) din Moldova Nord-Estică – se născut, cândva în trecutul nu prea apropiat, o tânără domniță cu aspirații și aspiratoare. De la clasicul mălai din care se confecționează mături(tradiție nu pierdută, ci care se mai păstrează încă pe meleagurile noastre; dacă mă „înfoi” nițel cred că-mi iese și mie una) până la manipularea obiectului electric cu sac de depozitare a prafului nu fu un pas, ci mai mulți. Eh, ce să-i faci? Românie, țară grea, nu prea faci tranziția – de la comunism la democrație. Dar, ce știu eu? Hai să revin la poveste, că deraiez direct pe segmentul politic arzător – Grindeanu vs. Dragnea( text redactat de pe vremea OUG 13) – și nu-i cazul.

Dară cum vă spuneam, în acel sat nicidecum magnific, ba mai degrabă comun cu alte sute de sate românești, se născu această splendidă individă care tocmai redactează un că… ăăă… text mirific. Practic, povestea poveștilor demnă de un Nobel. Mă rog, detalii care meritau a fi menționate. În fine, domnița dragă parcă dobândi de la născare un talent, și anume, scrisul. Că nu și-l perfecționase cu timpul, asta e o altă poveste, dar ideea e că talentul o urmă cam toată viața ei(practic, 30 de ani). Deși lăsă deoparte poveștile în scris pentru o bună perioadă de timp, destinul pare că-i rezervă alte surprize, urmând-o și ghidând-o tot către pix și tastatură.

Trecură, după cum vă spusei, vremurile Tinereții fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte ale lui Petre Ispirescu(mai ales finalul apoteotic al Morții care iese din chichiță, sugându-i săracului biet Făt-Frumos și ultima picătură de sevă a vieții), dar cu urmări până în zilele noastre. Psihologia acelei povești, dorul nestăvilit de locurile natale și cei dragi făcură din această poveste mai mult decât o simplă bed night story pentru protagonista noastră. Trecând de la cadrul basmic(nu există cuvântul, l-am inventat) al copilăriei la elementul de analiză, povestea a avut un mare impact frământător în viața ei.

Și de la tinerețe la maturitate nu-i „dăcât”… mai mulți pași sunt, dragii mei! Nu se fac lucrurile ușor în viață, ci cu muncă și cu trudă. Depui efort(că fizic sau intelectual), asuzi și primești răsplata. Alteori primești și șuturi în dos, dar merg și ele, că-ți dau avânt. Oricum ar fi, scrisul rămâne acolo, ideaticul din tine, generator de cuvinte. Nu te ceartă, nu te-njură, nu te scuipă și nici nu te pupă; te ușurează. Scrii de nevoie, scrii din frustrare, scrii din dorință, scrii dintr-o transă, scrii din nebunie, scrii din disperare, scrii de plăcere, SCRII. Fără scris, ai murit.

Scriu că-mi vine să scriu. Nu știu cât de bine o fac, dar se vede că o fac.

Cu drag,

Un Jurnalist Șomer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s