M-aș angaja dacă nu m-ai scuipa…

angajare

CV-ul mincinos

Caut să mă angajez, deși nu știu să fac mare lucru. Cu toate că am multe aptitudini îndesate prin Curriculum Vitae, totuși nu le stăpânesc calumea. Dar dau bine cu ele pe acolo, iar angajatorul trebuie să vadă că nu-s chiar plantă, el fiind, practic, la fel de prost și fudul ca mine.

Acum e la modă să pui cât mai mult, să înflorești din plin; nu trebuie una și bună, ci multe și proaste. Așa se cere, așa faci! Altfel, cine te mai bagă în seamă? Și când te bagă în seamă, te mai bagă și-n origini, că doar ești new-entry(0-1 ani) și-și permite cu un prost ca tine nepriceput. Tu trebuie să taci, să-nghiți, că așa se cere; și colegii „mai vechi” te încurajează cu înghițitul de căcat, care te-ar ajuta(cică!) la creștere – înfuleci la greu până s-ajungi să mai papi și câte o lingură de colivă din când în când. Știu ei ce spun, că doar au trecut prin asta, și pare să fie normal. Dar tu pricepi ideea de slugărnicie, ai pus problema într-un fel, și deci nu e necesară povestea cu mâncatul fecalelor. Ai croncănit? Vai, apocalipsa! Cum ai îndrăznit, neghiobule? Nesimțitule? Nerușinatule? Afară, neobrăzat care ești! Un nimeni îndrăznește să vorbească? Așa ceva nu se face NICIODATĂ în fața unui patron care, poate merită și scuipat. Dar, uite, că unora nu le place căcatul, și îndrăznesc, pentru că au dreptul s-o facă. Angajatorul rămâne perplex, dar îi trece repede pentru că are o coadă imensă care abia așteaptă să-i pupe bucile. Și ciclul se reia, cu mici modificări.

Ca să iei sub minimum pe economie, trebuie să fi terminat o facultate „musai”!

Ce trend de căcat, sincer! O societate românească englezită aiurea, cu termeni cât mai fandosiți pentru, practic, spălat veceuri. Ca să-ți iei 700 lei în mână lucrând ca dobitocul într-un call center cu normare, stres și presiune într-un oraș străin ție, unde mai trebuie să și plătești chirie, facturi ș.a.m.d, ți se cere să fi terminat numaidecât o facultate de comunicare sau marketing. Și tu ca boul, în loc să fi lucrat în timpul facultății pe un vas de croazieră de pe care să nu te mai fi întors vreodată în România, înveți, te duci la cursuri, faci treburile ca la carte ca apoi să ți-o iei în barbă singur. Să ne mai mirăm, în condițiile astea, că puștii vor să zboare deja de prin clasa a 8-a în țări străine? Păi nu, că au și numeroase exemple negative de absolvenți casieri sau șomeri. Prea puțini ajung să facă meseria pentru care s-au pregătit, iar cei care-o exercită au halit mult rahat până să ajungă cât de cât bine. Alții, nemulțumiți de lipsa consecvenței, a atitudinii descurajatoare, a nepregătirii unora și a bețelor puse în roate aleg să se dezvolte unde li se oferă ocazia s-o facă; din păcate, țara noastră pare mai mult să alunge specialiștii decât să le facă loc, să-i ademenească, să-i încurajeze să se reîntoarcă. Și astfel ne alegem cu oameni de doi lei, patronași de cartier, nepregătiții din funcție care doar profită de pe urma învățăceilor și naivilor ori a celor fără perspective, cunoscute și sub denumirea de „N-am încotro! Am 40 de ani, pe mine cine mă mai angajează?”. Dar nici viitorii angajați n-au suficientă coloană vertebrală ca să mai pună piciorul în prag, de teama să nu rămână fără job; astfel, se trezesc sufocați de tălpi de bocanci așezate pe grumaz…

Și uite-așa, batjocura continuă. Angajatori-Dumnezei cu drepturi depline asupra angajaților pe de o parte, și micii angajați, săraci, tăcuți, slăbiți și pupincuriști pe de altă parte. Când o să învățăm lecția refuzului, cu toate că nu ne va fi ușor, abia atunci vom începe să reclădim sistemul putred. Știu că e greu să n-ai cu ce te fuduli în fața cunoștințelor, să n-ai ce etala; e mai important să spui că ești și nu cum ești. Funcția încă-l face pe om în România, și, în funcție de statut, și pieptul îți pleacă, parcă, tot mai mult în față…

Luați de cugetați și vedeți unde greșiți, dacă greșiți. Vedeți dacă sunteți bine, vedeți dacă vă e bine. În rest, numa’ bine!

Sursa foto: http://salinaturda.eu/salina-turda-anunt-de-angajare/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s